Neurofeedback ILF
Ce este Neurofeedback ILF?
În esență, Neurofeedback este o formă de biofeedback care se concentrează în mod special asupra creierului, utilizând afișări în timp real ale activității creierului – cel mai frecvent prin electroencefalografie (EEG) – pentru a preda autoreglarea funcției creierului. Această tehnică se bazează pe principiul că indivizii pot învăța să-și schimbe activitatea neuronală atunci când li se oferă informații despre aceasta în timp real.
Cum functioneaza Neurofeedback?
Sesiunile de neurofeedback presupun plasarea de electrozi pe scalp pentru a măsura activitatea electrică din creier. Participanții primesc feedback prin semnale vizuale sau auditive atunci când undele lor cerebrale ating stările dorite, învățând treptat să controleze și să modifice nivelurile de activitate ale creierului.
Tipuri de Neurofeedback
Există mai multe tipuri de neurofeedback, fiecare vizează diferite aspecte ale activității creierului. Acestea includ neurofeedback tradițional bazat pe EEG, neurofeedback bazat pe fMRI și neurofeedback LORETA (tomografie electromagnetică cu rezoluție joasă), printre altele.
Cercetari si dovezi privind Neurofeedback
Un număr tot mai mare de cercetări sprijină eficacitatea neurofeedback-ului în tratarea unei game de afecțiuni, inclusiv ADHD, anxietate, depresie și insomnie. Studiile evidențiază potențialul său de a îmbunătăți funcția cognitivă, reglarea emoțională și sănătatea generală a creierului.
Beneficiile Neurofeedback-ului
Recent, insa, au aparut din ce in ce mai multe studii ce arata eficienta neurofeedbackului in cazul copiilor cu ADHD ( in 2012, Academia Americana de Pediatrie a aprobat terapia prin biofeedback ca avand gradul unul – cel mai inalt grad de evidenta clinica in eficienta tratarii ADHD). Avantajul cel mai important este lipsa efectelor secundare ( de orice fel dar mai ales al celor pe care il au medicamentele).
De asemenea, studii si mai recente arata ca neurofeedbackul ajuta la imbunatatirea efectelor terapiei ABA in autism. Sau a reducerii semnificative a durerii cronice in paraplegie inca de la prima sedinta ( https://www.researchgate.net/publication/283048386_The_mechanism_of_neurofeedback_training_for_treatment_of_central_neuropathic_pain_in_paraplegia_a_pilot_study– acesta este doar unul dintre sutele de studii stiintifice) si multe altele care arata foarte clar eficienta acestei metode.
Deoarece creierul este un organ atat de complex, studiul lui este o preocupare continua a comunitatii stiintifice din toata lumea. Iar neurofeedback-ul este o parte a acestei preocupari, tocmai datorita efectelor pozitive ce se obtin in urma utilizarii acestei tehnologii revolutionare.
Cum va mai ajuta Neurofeedback-ul
In afara de ADHD si autism, Neurofeedback-ul se dovedeste un instrument eficient in terapia:
- dependentelor ( de tutun, alcool, droguri, mancare s.a.)
- anxietatii
- depresiei
- tulburarilor de alimentatie
- stres post traumatic
- insomnie
- atac cerebral
- fobii
- migrene
La ce sa va mai asteptati
Terapeutul ( numit și neuroterapeut) pune întrebări despre simptomele individuale, istoricul tratamentului și stilul de viață, înainte de prima sesiune de neurofeedback. Înainte de fiecare tratament, persoana va continua să îi ofere terapeutului informații despre simptomele sale, ceea ce îi permite acestuia să monitorizeze îmbunătățirile în timp.
Terapeutul conectează electrozii de la un echipament EEG pe cap, la începutul fiecărei sesiuni. Acestia măsoară activitatea electrica a creierului. În funcție de pacient și de sesiune, numărul de electrozi este diferit. Electrozii nu dăunează și nu sunt o sursă de alimentare. Ei măsoară doar activitatea creierului. La începutul sesiunii, pe un ecran va apărea o scanare în timp real a undelor cerebrale ale persoanei.
Un program interesant sau alți stimuli pot fi folosiți pentru a încuraja creierul în diferite moduri în a procesa informațiile pe durata neurofeedback-ului. Poate fi implicată muzică, un singur ton sau sunete care se opresc și încep brusc. Feedback-ul EEG arată cum stimulii întrerup, schimbă sau măresc activitatea creierului, pe măsură ce creierul răspunde la stimuli.
Neurofeedback-ul este o terapie sigură și eficientă, care utilizează controlul neurologic pentru a vă ajuta să construiți activități cerebrale mai armonioase, care implică un model echilibrat de undă cerebrală de frecvență medie până la înaltă. Stai confortabil pe un scaun în timpul unei sesiuni de neurofeedback și te bucuri de imagini și sunete placute.
Fi Cu Un Pas Inainte
Nu aștepta niciun moment. Bunăstarea ta contează. Fă-ți o programare acum și fă primul pas către un tine mai fericit, mai sănătos.
Address
Str.Imparatu Traian Nr.33, Bistrita, Bistrita-Nasaud
Telefon
(0745) 258 596